Waar komen wij vandaan?
Je zit op een zonnige dag in de stad aan het water langs het kanaal en ziet opeens een hele hoop afval voorbij drijven. Het is geen mooi zicht, het is niet het zicht dat je in gedachten had en het is niet het zicht dat je trots zal maken op je stad. Ons viel het op. We wouden er iets aan doen dus kochten we een kajak om zelf het afval uit het water te vissen. Al snel werd duidelijk dat we niet tegen de afvalstroom opkonden, er is gewoon te veel afval. De focus veranderde snel naar sensibilisering door elke week te gaan varen met een nieuw persoon, wat we nu nog steeds doen. Gaandeweg ontstond Canal It Up, breidde het team uit, ontdekten we de andere problemen en begonnen we na te denken over oplossingen. Wij willen trots zijn op onze stad, en daar hoort een gezond kanaal bij met proper water, zonder drijvend afval en met dieren en mensen die goed gedijen in, op en rond het water.
Het Canal It Up team bestaat uit twee vaste werknemers, Pieter en Maïa.
Pieter is diegene die in 2019 een tweedehands kajak kocht om het kanaal te gaan opkuisen. Hij heeft een achtergrond in burgerlijke bouwkunde, stelt zichzelf en het team steeds pertinente vragen en denkt zeer oplossingsgericht.
Maïa is een enthousiaste en jonge bio-ingenieur gepassionneerd door water en regenwaterbeheer in de stad. Ze werkt deeltijds voor Canal It Up sinds oktober 2022 alsook deeltijds voor de V.U.B. als wetenschappelijk medewerkster voor het Brusseau Bis project en het regenwaterbeheer van de universiteitscampus zelf.
Maar Canal It Up zou niet bestaan zonder de geweldige groep vrijwilligers die de vaartochten begeleiden op het kanaal en zich inzetten voor vele van de projecten. Het is door hun inzet dat Canal It Up kan blijven werken naar propere en groene waterlopen toe. Hier zie je enkele van de vrijwilligers, we zijn er nog nooit in geslaagd de hele groep op één foto te krijgen :).
En gelukkig kunnen we ook vaak rekenen op stagiaires die ervaring komen opdoen in het reilen en zeilen van een milieuorganisatie en ons ondertussen ondersteunen met hun zeer waardevolle capaciteiten. Zo waren er al Clémence uit België, Florian ook uit België, Gabriela uit Mexico en Alicja uit Polen-Luxemburg.