The future of waste

Conferentie over afvalbeheer en -reductie met inspiratie uit Stockholm, Duitsland, Parijs, Praag, en Brussel

Afval is een aanzienlijk probleem geworden in veel stedelijke gebieden. Steden en gemeenten kunnen de snelheid waarmee openbare vuilbakken worden gevuld niet bijbenen, waardoor ze overstromen. Vuilzakken voor onze huizen zijn onderhevig aan wind, regen en dieren, en de hoeveelheid verpakkingen waarmee consumenten overspoeld worden is oncontroleerbaar. Blikjes, plastic flessen, snackverpakkingen, plastic zakken en zoveel meer belanden in de natuur, in waterwegen, in de bodem, in de magen van dieren en uiteindelijk in ons lichaam.

Moeten we op deze weg doorgaan? Sommige landen en steden herbekijken hun afvalbeheerstrategieën, investeren in innovatieve oplossingen en voeren wetten in om afval bij de bron te verminderen.

Daarom heeft City to Ocean experts uit Duitsland, Praag, Parijs, Stockholm en Brussel uitgenodigd om hun ambitieuze projecten te komen voorstellen. Duitsland heeft het meest succesvolle statiegeldsysteem ter wereld voor blikjes en plastic flessen, Praag gaat volledig voor een afvalvrije stad met ondergrondse afvalcontainers en trucks uitgerust met slimme sensoren, Parijs is bezig met de implementatie van een nieuwe Franse wet (AGEC) om afval bij de bron te voorkomen, Stockholm verzamelt en transporteert afval via ondergrondse vacuum buizen, en Brussel heeft nieuwe afvalcentra geopend met een focus op het hergebruiken van materialen.

We nodigen alle professionals, beleidsmakers en burgers die werken aan of geïnteresseerd zijn in dit thema uit. Deze conferentie biedt een kans om ideeën uit te wisselen, te leren van internationale voorbeelden en geïnspireerd te raken door wat mogelijk is.


Programma

DUITSLAND

  • Robert Jansen en Isabella Artadi, algemeen directeur en projectmanager bij DPG Deutsche Pfandsystem.
  • Duitsland heeft sinds 2003 het grootste en meest succesvolle statiegeldsysteem ter wereld voor blikjes en plastic flessen. Het land behaalt een record terugbrengpercentage van 98% voor in aanmerking komende drankverpakkingen voor eenmalig gebruik.

AMSTERDAM

  • Hans Vringen,
  • teammanager in de afval en grondstoffen directie van de Gemeente Amsterdam.
  • Amsterdam heeft meer dan 12.000 ondergrondse afvalcontainers in de stad. Hans zal uitleg geven over de redenen achter de overstap van vuilniszakken naar ondergrondse afvalcontainers en de voordelen die dit met zich meebrengt voor de gemeenschap, evenals mogelijke uitdagingen.

PARIJS

  • Blanche Laskar, projectmanager voor afvalpreventie bij de stad Parijs.
  • Frankrijk heeft in 2020 een nieuwe ambitieuze wet gepubliceerd om plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik te verbannen tegen 2040, om consumenten beter te informeren, om materialen te hergebruiken, om geplande veroudering van elektronische apparatuur tegen te gaan en om op een betere manier te produceren. Parijs is vandaag bezig met de implementatie van deze nieuwe wet en zal op de conferentie de wet presenteren en uitleggen hoe die implentatie verloopt.

STOCKHOLM

  • Lars-Olov Andersson, projectmanager bij het departement water en afval van de stad Stockholm.
  • Stockholm heeft een duurzaam, energie-efficiënt en klimaatvriendelijk afvalbeheersysteem geïnstalleerd. Vuilzakken reizen met snelheden van 70 km/u in ondergrondse vacuum buizen om de vervuiling door vuilniswagens te verminderen. De stad heeft ook verschillende ambitieuze projecten, zoals het gebruiken van hun voedselresten als brandstof voor de bussen.

PRAAG

  • Zuzana Zadražilová, specialist in afvalbeheer in het Milieu Departement van de stad Praag.
  • Praag wil het leven in de stad verbeteren met zijn visie Smart Prague 2030. Waste-free City, een onderdeel van deze visie, heeft als doel om afval beter te beheren door middel van intelligent afvalbeheer met ondergrondse afvalcontainers en vrachtwagens die zijn uitgerust met slimme sensoren.

BRUSSEL

  • Net Brussel
  • Brussel heeft onlangs een nieuw afvalcentrum geopend met een focus op het hergebruiken van wat nog bruikbaar is.

Kleinere initiatieven zullen ook presenteren hoe afval aan de bron kan worden verminderd

  • Billy Cup – Herbruikbare bekers met een statiegeldwaarde van 1 euro die kunnen worden gebruikt door winkels die takeaway dranken serveren. Dit vermindert drastisch het aantal wegwerpbekers dat dagelijks wordt weggegooid.

  • Andy Drink Delivery – Levering van dranken aan huis in herbruikbare drankcontainers en het terugnemen van lege kratten. Deze herbruikbare containers verminderen de hoeveelheid verpakkingen voor eenmalig gebruik van dranken.


Praktisch informatie:

Waar: Tour & Taxis, Gebouw Leefmilieu Brussel, Havenlaan 86C/3000, 1000 Brussel
Wanneer: Woensdag 20 november 2024, deuren openen om 13u00 en de conferentie start om 13u30, gevolgd door een receptie van 17u tot 18u
Taal: De Conferentie gaat door in het Engels, Frans en Nederlands. Er zullen vertalers en hoofdtelefoons aanwezig zijn zodat iedereen kan volgen in de taal van zijn of haar keuze, Engels wordt naar het Frans vertaald en vice versa, en Frans wordt naar het Nederlands vertaald en vice versa.

Schrijf u gratis in voor deze conferentie door dit formulier in te vullen: