Herbeleef de conferentie "The future of waste"
Afval is een aanzienlijk probleem geworden in veel stedelijke gebieden. Steden en gemeenten kunnen de snelheid waarmee openbare vuilbakken worden gevuld niet bijbenen, waardoor ze overstromen. Vuilzakken voor onze huizen zijn onderhevig aan wind, regen en dieren, en de hoeveelheid verpakkingen waarmee consumenten overspoeld worden is oncontroleerbaar. Daarom heeft City to Ocean op 20 november 2024 experts uit Duitsland, Praag, Parijs, Stockholm en Brussel uitgenodigd om hun ambitieuze projecten te delen. De oplossingen voor het afvalprobleem zijn zeer uiteenlopend zoals ook te zien was aan de zeer uiteenlopende presentaties tijdens onze conferentie. Dit is dan ook de manier waarop wij het afvalprobleem bij City to Ocean benaderen, globaal. Het is echter veel gemakkelijker om voorbeelden te vinden van afvalbeheer dan van het voorkomen van afval bij de bron. Gelukkig hebben we Frankrijk als buur om ons te laten inspireren door hun ambitieuze nieuwe wet die bijvoorbeeld tegen 2040 alle wegwerpverpakkingen zal verbieden. Zonder ambitieuze wetgeving zoals deze in Frankrijk zullen we met afvalbeheer blijven dweilen met de kraan open. Je kunt de presentaties en foto’s hieronder bekijken.
Stockholm - Afval wordt getransporteerd in ondergrondse vacuum buizen
Lars-Olov Andersson, projectmanager bij de afdeling Water en Afval van de stad Stockholm, presenteerde hun vacuümafvalsysteem. Dit is een duurzaam, energie-efficiënt en klimaatslim afvalbeheersysteem waarbij afvalzakken met snelheden van 70 km/u door ondergrondse vacuümbuizen reizen om vervuiling door vuilniswagens te verminderen. Daarnaast wordt in Stockholm een onderzoek naar zwerfafval uitgevoerd dat de exacte samenstelling van het afval binnen bepaalde perimeters in kaart brengt. Tot slot legde Lars ook uit hoe hun organisch afval wordt omgezet in biogas voor de stadsbussen.
Parijs - Ambitieuze nieuwe wet om afval te verminderen aan de bron
Laten we het probleem bij de bron aanpakken – dat is het doel van de ambitieuze anti-verspillingswet in Frankrijk. Blanche Laskar van de afdeling afvalpreventie van de stad Parijs presenteerde de belangrijkste doelstellingen van deze wet en hoe deze wordt geïmplementeerd in de stad Parijs. Bijvoorbeeld: tegen 2040 worden alle plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik verboden, tegen 2030 zullen er 50% minder wegwerpplastic flessen zijn, geen oxodegradeerbare plastic zakken meer, restaurants moeten klanten met herbruikbare containers accepteren, toegang tot drinkwater via de kraan wordt gegarandeerd, verpakkingen moeten herbruikbaar zijn en de wet zal ook geplande veroudering bestrijden. Deze wet is echt een geweldig voorbeeld van wat alle landen zouden moeten nastreven. Als dat niet gebeurt, zal de industrie de samenleving blijven overspoelen met steeds meer wegwerpverpakkingen en -artikelen, en zal afvalbeheer nooit in staat zijn om de vervuiling en de verspilling van hulpbronnen die dit veroorzaakt, te stoppen.
Praag - Slimme ondergrondse afvalcontainers
Met hun Smart Prague Vision 2030 wil Praag haar afvalbeheer verbeteren door middel van intelligente ondergrondse afvalcontainers en vuilniswagens uitgerust met slimme sensoren. Zuzana Zadražilová, specialist afvalbeheer bij de afdeling Milieubescherming van Praag, en Martin Lér, consultant bij OICT, presenteerden de slimme bovengrondse en ondergrondse containers. Eerst legden ze het algemene afvalbeheersysteem uit. Vervolgens werd een overzicht gegeven van de intelligente containers met meer details over de sensoren en hoe deze gegevensverzameling wordt gebruikt om het afvalbeheer te verbeteren. Op dit moment worden de gegevens nog niet gebruikt om dynamische ophaalroutes te organiseren, maar dit zal in de toekomst wel het geval zijn.
Duitsland - Duits statiegeld systeem
Duitsland heeft sinds 2003 het grootste en meest succesvolle statiegeldsysteem ter wereld voor blikjes, plastic flessen en glazen flessen. Het land behaalt een record-retourpercentage van 98% voor in aanmerking komende drinkverpakkingen. Robert Jansen, algemeen directeur van DPG Deutsche Pfandsystem, legde uit hoe dit systeem is geïmplementeerd, hoe het werkt en wat de belangrijkste criteria zijn voor een succesvol statiegeldsysteem.
Opgepast, een statiegeldsysteem is een oplossing voor wegwerpblikjes en -plasticflessen. Aangezien deze niet van de ene op de andere dag zullen verdwijnen, hebben we een statiegeldsysteem in België nodig. Maar het echte doel zou moeten zijn om in de toekomst alle wegwerpverpakkingen te elimineren en over te schakelen op herbruikbare verpakkingen. Zie het voorbeeld van Frankrijk hierboven!
Brussel - Nieuwe containerparken met een focus op hergebruik
Hoe wordt afval beheerd in onze eigen stad? Jos Reymenants, adjunct-algemeen directeur van Brussel Netheid, legde de geschiedenis uit van het afvalbeheersysteem in Brussel, inclusief de introductie van een verplichte organische afvalzak. Hij gaf ook een gedetailleerde uitleg over de nieuwe generatie containerparken, die een speciale afdeling hebben voor hergebruik.
Twee bedrijven die zelf de afvalberg proberen verminderen
Au Rayon Bio is een perfect voorbeeld van hoe producten in bulk verkocht kunnen worden en hoe verpakkingen volledig vermeden kunnen worden. Sylvie Droulans van Consomaction presenteerde hoe het bulksysteem werkt, welke voordelen het biedt en welke uitdagingen ermee gepaard kunnen gaan. Deze winkel introduceerde automaten waarmee een zeer breed scala aan producten zonder verpakking kan worden verkocht, zelfs producten zoals honing of jam. Grote supermarkten kunnen veel leren van een winkel als deze en zouden allemaal dit voorbeeld moeten volgen.
Billie Cup is een alternatief voor wegwerpbekers voor afhaaldranken. Elisa Defossé legde uit hoe deze herbruikbare beker met een statiegeldwaarde meer dan 500 keer kan worden gebruikt en kan worden ingeleverd bij meerdere cafés en restaurants, waardoor het voor klanten gemakkelijk is. Met systemen zoals dit kunnen miljoenen wegwerpbekers worden vermeden.
Kijktip
Parallel aan de organisatie van onze conferentie is een nieuwe documentaire gelanceerd op Netflix: Buy now! Deze documentaire toont waarom er behoefte is aan een veerkrachtig afvalbeheersysteem. Alle marketingtools die we in ons leven tegenkomen, zoals websites, advertenties en sociale media, zijn op een manipulatieve manier ontworpen om je steeds meer en sneller te laten kopen. De grote bedrijven achter deze enorme verkoopcijfers doen dit zonder rekening te houden met het milieu. Gigantische hoeveelheden grondstoffen worden verspild, vervuiling belandt in de natuur en in onze oceanen, de uitstoot van koolstof verergert de klimaatverandering, en mensen in ontwikkelingslanden leven tussen afgedankte goederen.
Let op: koop alleen wat je echt nodig hebt en zorg ervoor dat wat je koopt herbruikbaar en repareerbaar is.
