Niamh & Jack, Jan-Simon, Milan, Lieselot, Hilde & Sil, Sylvie & Laurie, Joost, Emilie, Sebastian & Jaan, Gregory & Melody, Dario, Tom, Edmund & Sandy, Glenn & Alex

De eerste groep die ik (Wouter) mocht begeleiden voor Canal it up, woensdag jongstleden, bleken meteen 2 getalenteerde kanaalvissers! Niamh en Jack (6j), moeder en zoon, hadden geen moeite om een flinke boel plastic, schoenen, papier en piepschuim uit het kanaal te vissen. Ze hadden dermate de smaak te pakken dat de weg tussen de steiger en hangar ook nog eens van afval werd ontdaan.

Hier wachtte ons de volgende groep van 5 al ongeduldig op. Dit bleek een kruisbestuiving tussen collega’s van het kabinet Pascal Smet en onze buren van het Kaaitheater. Jan-Simon en Milan waren onhoudbaar en trokken dadelijk het water op, tot de tanden gewapend met visnetje en peddels. Lieselot, Hilde en Sil bemanden beurtelings de andere boot. Sil, de fotograaf van dienst, maakte enkele actiefoto’s vanop het water en later vanop de kade.  

Hierna was ’t de beurt aan Sylvie en Laurie.  Deze 2 dames  kregen er niet genoeg van. Ik kon hen amper overtuigen terug te keren. Uiteindelijk was het de afvalemmer die te klein werd, die hen verplichte terug te keren. De grijze wolken en fikse regenbui bevorderden zeker ook de spoedige terugkeer.

Op ’t moment dat Joost, Emilie, Sebastian en Jaan te water gingen, stopte de regen net. Ze lieten zich niet kisten door ’t bruine schuim dat zich had gevormd en vulden in no time hun emmers. Bij het aanmeren merkte Jaan een levende vogel op, bedolven in ’t schuim.
Emilie viste hem uit het water en spoelde hem eens grondig schoon. We duimen dat hij het snel beter stelt!

Donderdag waren Gregory en Melody aan de beurt, een sympathiek koppel uit Ukkel.  Zij ruilden een buitenlandse vakantie in voor een vakantie in eigen land, in eigen stàd zelfs. Ondanks het feit dat ze beiden wat zeeziek werden, wisten ze enorm veel afval op te vissen. Hopelijk komen we hen later nog eens tegen in Jeugdhuis ’t Uilekot ’t oudste jeugdhuis van Brussel, waar ze zich belangeloos inzetten voor de werking.

De volgende olijke bende, Dario, Tom, Edmund en Sandy stond al te trappelen toen we kwamen aanmeren. De 5de man, Tim, kon er jammerlijk niet bijzijn. Dario en Tom zijn de oprichters van MicroFlavours, die in de kelders van het MIMA – Museum verse scheuten en andere gewassen kweken. Zij waren dermate gemotiveerd dat ze het vrije uur dat er op volgde ook op ’t water zijn gebleven.

Zij werden tot slot afgelost door de schoonbroers Glenn en Alex, uit de noordelijke Rand rond Brussel. Deze heuse reuzen wisten er het tempo in te houden, en wisten mits enige twijfel, laverend tussen wat minder fraai drijvend materiaal, toch met een respectabele vangst huiswaarts te keren.

#StaycationBXL