Colruyt, duurzame visie dubbel verpakt in plastic
Deze zomer bleek Colruyt de grootste vervuiler te zijn van het Brussels kanaal volgens de resultaten van onze Brand Audit. De supermarkt zelf weigerde voor de perscamera’s te reageren op het nieuws. Wel communiceerden ze schriftelijk dat ze strijden tegen zwerfvuil en dat ze hun verpakkingen zo duurzaam mogelijk aanbieden. Wij gingen op onderzoek en constateerden net het tegenovergestelde. Colruyt voegt een onnodige dubbele plastic verpakking toe aan zijn producten en creëert zo een gigantische berg aan plastic afval.
Lees ook: Resultaten van de Brand Audit en onze reactie op Colruyt’s reactie in de pers.
Na een bezoek aan één van de Colruyt winkels constateerden we 171 verschillende producten met dubbele plastic verpakkingen, variërend van wijn, koffie en shampoo tot hondenvoer en bier. We namen contact op met alle producenten en het systeem is duidelijk. Om grotere verkoopvolumes te bekomen verpakt Colruyt meerdere eenheden van hetzelfde product samen. De producenten krijgen nog de keuze om dat zelf te doen maar aangezien niemand hier de infrastructuur voor heeft doet Colruyt het zelf en stuurt dan de factuur voor de extra verpakking naar de producent.
Een voorbeeld: brouwers leveren bij Colruyt glazen herbruikbare bierflesjes in herbruikbare statiegeld bierbakken, volledig zero-waste. Colruyt haalt hier dan 6 flesjes uit, wikkelt er volledig een plastic verpakking rond en zet dit zo in de rekken. En dit voor al het bier en de 170 andere producten in de 100-den Colruyt winkels. Gezien de enorme verkoopcijfers van de supermarkt gaat dit over een gigantische berg aan onnodig plastic afval. Voor de bierflesjes is er eventueel de optie om met een klein kartonnen plaatje enkel aan de bovenkant 6 flesjes samen te bundelen, maar dit wil Colruyt niet, het moet een volledig omvattende verpakking zijn om toch maar te vermijden dat een klant maar 1 of 2 flesjes zou kopen.
Sommige van de producenten kaartten de dubbele plastic verpakking reeds aan bij Colruyt, het past niet bij hun imago, maar tevergeefs. Het imago van Colruyt zelf is fel opgepoetst met hernieuwbare energie en veel communicatie rond het planten van bomen. De realiteit voor hun kernactiviteit, het verkopen van producten, is echter anders, in de supermarkt zelf is bitter weinig te bespeuren van duurzaamheid of het vermijden van zwerfvuil. De discussie zou vandaag moeten gaan over consumeren zonder verpakkingen zoals dat kan voor zovele producten en ook gebeurt in bio winkels. Bij Colruyt zijn ze daar met hun dubbele plastic verpakking nog mijlenver van verwijderd.
Wij klagen dit aan omdat deze onnodige verpakkingen bijdragen tot het zwerfvuil. Plastic Overshoot Day valt in België op 11 december. Dat is de dag dat de hoeveelheid gegenereerd plastic afval de afvalverwerkingscapaciteit overstijgt. Anders gezegd, vanaf 11 december tot 31 december komt al het geproduceerde plastic afval in België terecht in de natuur en via waterwegen uiteindelijk in de zee. Daar vormen ze een enorm gevaar voor het mariene leven en uiteindelijk komt dit plastic in onze voedselketen terecht. Jaarlijks komen miljoenen tonnen plastic in de oceanen terecht, de plastic kraan moet dichtgedraaid worden. Daarom is het volledig onverantwoord dat een supermarkt zoals Colruyt gigantische hoeveelheden onnodige plastic verpakkingen de consumptieketen inpompt.
Waarom zijn deze onnodige plastic verpakkingen ook nog een probleem?
- Duizenden soorten additieven in plastics zijn gevaarlijk voor onze gezondheid.
- Microplastics zijn reeds gevonden in de longen, lever, milt, nieren tot zelfs in de placenta’s van pasgeboren baby’s.
- Plastics dragen in elke levensfase bij tot klimaatopwarming, in 2019 zorgde de wereldwijde productie en verbranding van plastics voor een koolstof uitstoot gelijk aan 189 vijfhonderd Megawatt kolencentrales.
- Wereldwijd wordt jaarlijks 430 miljoen ton plastic geproduceerd, dat is gelijk aan het gewicht van de hele wereldbevolking. En de snelheid van productie gaat nog steeds omhoog.
- Waarschijnlijk zorgt Colruyt’s pakketverkoop ook voor extra voedselverspilling. In Europa wordt jaarlijks 58 miljoen ton voedsel verspilt waarvan 54% in onze huishoudens. Eén van de redenen hiervoor zijn overmatige aankopen, de consument koopt meer dan hij nodig heeft.
Colruyt’s handelswijze voor het verkopen van producten getuigd van een volledige ontkoppeling van de huidige situatie, alsof we niet met een driedubbele planetaire crisis te maken hebben van klimaatopwarming, vervuiling en biodiversiteitsverlies.
Alternatieven zoals een plastieken band rond enkele producten of het aandeel gerecycleerd plastic in de verpakkingen verhogen kunnen geen oplossingen of tussenstappen zijn. Het enige doel mag zijn het volledig uitfaseren van alle onnodige verpakkingen, zoals Frankrijk plant te doen tegen 2025. Met hun Loi Anti-gaspillage willen ze bovendien ook tegen 2040 alle plastic verpakkingen voor eenmalig verbruik helemaal bannen. Groot of klein, recyclebaar of niet, de verpakking is schadelijk voor klimaat en milieu.
Wat moet er dan wel gebeuren?
Colruyt zou volledig moeten afstappen van deze dubbele verpakking en verkopen per eenheid. Meer nog, ze zouden verpakkingsvrij moeten verkopen voor de producten waar mogelijk. Dit zou algemeen moeten toegepast worden in alle supermarkten. Alleen zo kunnen we mens, dier, milieu en klimaat beschermen tegen de gevolgen van plastic vervuiling. Daarom willen we ook een oproep doen aan de Vlaamse, Waalse en Brusselse overheden om beleid door te voeren dat het onmogelijk maakt voor bedrijven zoals Colruyt om onnodige hoeveelheden plastic op de markt te brengen. Uit zichzelf zullen ze er niet mee stoppen.
Bekijk onderaan deze pagina alle producten die in één Colruyt winkel dubbel verpakt zijn in plastic.
Update 18/12/23:
Ons persbericht leidde tot meerdere persartikels waarvan één een TV reportage. Colruyt weigerde opnieuw om voor de camera te verschijnen en communiceerde andere informatie dan die dat we eerder van hun ontvangen hadden. Bekijk het hier in de video en in hun email hieronder.
Email Colruyt: