Maak je klaar, want we hadden een hele dag vol gelukkige Canal It Uppers!
Gislaine en Vincent waren de eersten die de koude wind trotseerden om al het plastic dat ze konden vinden te verzamelen! Ze wonen in de buurt, dicht bij het kanaal en wilden dus graag iets doen om de altijd aanwezige vervuiling tegen te gaan.
De volgenden aan beurt waren Tinne en Stefano: zij hoorden over het project via een vriend van hen die het Brusselse kanaal al met ons had bevaren. Ze waren allebei super gemotiveerd en bleven een lange tijd op het water, vastbesloten om het goed schoon te maken.
Ze brachten een volle bak plastic aan land met een grote glimlach en wij kunnen het niet helpen om mee te glimlachen als je beseft dat al dat plastic niet in onze oceanen terecht zal komen!
Na hen kwamen James en Alexandra: James werkt op een stadsboerderij en houdt van zijn werk, dus hij kent zijn weg in de natuur. Hij en Alexandra fietsten naar onze ontmoetingsplek, sprongen snel in de kajak en vertrokken zonder visnetje, maar dat weerhield hen er niet van om met hun eigen (gehandschoende) handen plastic uit het kanaal te vissen! Echte eco-krijgers deze twee!
Het vierde duo was Lore en Anton: Lore is ook een buurtbewoonster die haar neighborhood wilt helpen verbeteren! Grote veranderingen beginnen vaak met kleine stappen, vooral als die je van je voordeur tot vlak aan het kanaal leiden! Anton deed mee in het kader van een project voor zijn bachelor aan Sint Lukas.
Daarna kwamen Joanna en Audrey: Joanna is een bekend gezicht bij Canal It Up en deze keer bracht ze Audrey mee, die super blij leek om het water op te gaan! Zo enthousiast dat ze al weg waren voordat ze hun zwemvesten aan hadden! Hoewel ze de vijfde groep op het water waren, kwamen ze ook terug met een flinke hoeveelheid plastic.
Onze voorlaatste groep bestond uit Tine en Koen: ook zij kwamen met de fiets en waren goed voorbereid! Tine en Koen brachten een volle blauwe vuilbak mee terug en we bespraken het project even toen ze uit het water waren. Ze vonden het nogal frustrerend om te zien hoeveel afval er in ons kanaal zit en hoe het zinloos kan lijken om het eruit te vissen als je ziet hoeveel er nog over blijft.
Helemaal waar! Canal It Up wil mensen bewust maken van het probleem, maar we kunnen het niet alleen. Daarom vragen we naar, en stellen we duurzame oplossingen voor aan de lokale politici om het plastic uit ons water te houden, een goede waterkwaliteit te bekomen en van het kanaal een plek vol leven te maken.